Her dem yeşil olan defne ağacı Doğu Akdeniz’de görülen bir ağaç türüdür. Yaprağının aromatik kokusu defnenin kolaylıkla benzer ağaçlardan ayrılmasını sağlar. Koyu renkli meyvelerinden elde edilen yağ halk arasında teynel veya tehnel yağı olarak adlandırılır ve şifacılıkta kullanılır; yaprakları da birçok yemek türüne aromatik tatlar katması için eklenir. Dünyanın en büyük defne yaprağı üreticisi Türkiye’dir.
Apollon’un Tacı
Defne ağacı yağı, kokusu ve aroması nedeniyle tarih boyunca birçok inanışa ve efsaneye konu olmuştur. Bunlardan en çok bilineni Yunan mitolojisinde geçen Güneş tanrısı Apollon ile Daphne arasında geçen platonik bir aşkın hikâyesidir. Yunan mitolojisinde aşk deyince akla ilk Eros gelir. Fakat Eros’un bu hikâyede rolü farklıdır. Öykü Eros ile başlar; Eros’un ok atıcılığı en önemli yeteneklerinden birisidir. Apollon da keza ok atma konusunda çok iyidir. Bir gün Eros’u ok atışı yaparken izler ve onunla alay eder. Eros buna çok sinirlenir. Oklarından birisini Apollon’a doğrultarak okunu atar ve onun kalbine imkânsız bir aşkın zehrini bırakır. Güneş tanrısı Apollon güzeller güzeli orman perisi Daphne’ye âşık olur. Daphne ise Apollon’un aşkına karşılık vermez. Ondan kaçıp ormanın derinliklerinde saklanmaya çalışır. Neticede Apollon bir tanrıdır ve Daphne’nin izini bulur. Daphne son çare olarak ırmak tanrısı olan babası Peneios’a yalvararak ondan yardım ister. Babası Daphne’yi bir ağaca dönüştürerek onu kurtarabileceğini söyler. Daphne buna razı gelir. Apollon Daphne’ye sarıldığı anda Daphne, defne ağacına dönüşür. Apollon kollarının arasında sadece bir ağaç bulur. Bu duruma çok üzülen Apollon o günden sonra başında defne yapraklarından oluşan bir taçla dolaşmaya başlar.
İşte bu yüzden bugün Apollon heykellerinin başında hep defne yapraklarından oluşan bir taç vardır. Bu imkânsız aşkı betimleyen bir Roma mozaiği ise bugün Antakya Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Hatay’ın Defne ilçesinin bugünkü ismi de Daphne’den gelir. Defne ağacının bol güneşli yerlerde olması sebebiyle güneş tanrısı Apollon ile ilişkilendirilmiş olması da mümkündür. Defne ağacına bugün başta Apollon tapınakları olmak üzere birçok eski kutsal yapı etrafında rastlamak mümkündür.
Defne ağacını Antalya sahil bölgelerinde doğal dokusu bozulmamış makilik alanlarda, evlerin bahçelerinde ve antik kentlerin bulunduğu sayısız ören yerinde görebilirsiniz.