Turizm’de su yönetimi ve Biyomühendislik
Otellerde; yüzme ve süs havuzları, ön su arıtma, kazan ve soğutma suyu gibi tüm su sistemlerinde kullanılan kimyasal maddelerle ilgili ciddi bir bilgi kirliliği bulunmaktadır. Bu durum turizm tesisleri için önemli bir gider ve hijyen sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
Turizm tesislerine genel olarak bakıldığında hem kimyasal risk, hem de su hijyeni (mikrobiyolojik risk) anlamında konuya hakim olan bir mühendis bulunmamaktadır. Su hijyeni tam olarak sağlanmadığı zaman, hastalıkların birçoğu turizm misafirlerinin evlerine döndükten sonra ortaya çıkmaktadır. Bu da turizme şikayet ve dava olarak geri dönmektedir.
Turizmde su, son teknoloji otomasyon sistemleriyle yönetilmesi mekanik anlamda çok verimlidir. Ancak verilerin yanlış analizi neticesinde kimyasal sürecin yanlış yönetilmesiyle ciddi bir kimyasal sarfiyatı ortaya çıkmaktadır. Bu kadar önemli bir konunun, kimyasal satan firmalara ve havuz operatörü gibi vasfı düşük bir personele emanet edilmesi bunun en önemli nedenlerinden birisidir. Aşırı ve yanlış kimyasal uygulamaları, hem personelin hem de havuzu kullananların ciddi kimyasal risklere maruz kalmasına neden olmaktadır.
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü’nde 2009 yılında “Yüzme Havuzları Operatörleri Eğitmen Eğitimi” düzenlendi. 2009 yılından bu yana bu eğitimi alan eğitmenler tarafından yüzlerce havuz operatörüne Halk Eğitim Merkezleri’yle birlikte sertifikalı eğitim verilmeye devam etmektedir.
Bu eğitimler sonucunda verilen kimya ve biyoloji bilgisinin hedef öğrenciler açısından oldukça zor olduğu hatta turizm tesislerinde departman yöneticilerinin de bu tarz bir eğitimden geçmeleri gibi fikirler ortaya çıkmıştır. Bir zincir oteller grubunun teknik müdürlerine yapılan “Su Yönetimi” eğitimi tüm katılımcılar tarafından yararlı bulunmuştur. Bununla birlikte bu eğitimlerde anlatılan su yönetimi tarafımızdan turizmde 5 yıldızlı bir otelde 1 yıl süre ile uygulanıp sonuçları değerlendirilmiştir.
Kemer’de bulunan 5 yıldızlı bir tesiste, 2013 yılında yapılan çalışmayla KLOR kullanımı %65 azalmıştır. Tesis 2013 yılında 30.000 TL’nin üzerinde tasarrufa giderek havuzlarında sadece KLOR kullanmış ve ekstra maliyet gerektiren diğer yan kimyasalların uygulamasına son verilmiştir. Ayrıca her yıl yapılan derz yenilenmesi dengeli kimyasal kullanımı ile 2013 yılında sezon sonunda yapılmamıştır. ( NOT: 1800 Ton kapasiteli havuz ve 220 kullanım günü baz alınmıştır.)
Biyomühendislik
Biyoloji, moleküler biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, hücre metabolizması ile, temel mühendislik ve malzeme bilimlerindeki hızlı ilerlemeler sonucu gelişen biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerinin canlı sistemlere ve bu alanlarda karşılaşılan sorunlara uygulandığı bir bilim dalıdır.
Su yönetiminde gerekli hijyeni sağlamak üzere mikrobiyolojik mücadele verilen bir proses için “Biyomühendislik” ideal bir bilim dalıdır.
Turizm tesislerinde ideal su yönetim sistemini, bir danışmanlık veya Biyomühendis istihdamı gibi bir zemine oturtmak üzere bir altlık hazırlanabilir. Bu bağlamda bölüm mezunu kişiler, sektörün temel sorun ve çözümlerine yönelik bilimsel temelli bir eğitimden geçirildikten sonra sektörün hizmetine sunulabilir. Bununla birlikte bir denetim ve kontrol mekanizması da geliştirilebilir. Bu durum, turizmde ciddi bir tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca, havuz ve tüm su hijyeni gibi ciddi bir sorunun önüne geçilmiş olacaktır.